Dakwerken platte-en hellende daken

Het dak is als het ware het visitekaartje van jouw woning: samen met de gevel, bepaalt het dak namelijk de uitstraling van je woning. Toch heeft een dak niet enkel een esthetische, maar ook een beschermende functie. Het verhindert dat koude of warme lucht, alsook hemelwater zou binnendringen in je woning. Een energiezuinige woning kan je dus enkel bekomen met een goed geïsoleerde en luchtdichte dakconstructie.

Wanneer is dak renovatie nodig?

Als het dak flink beschadigd is, tevens als voorzorg wanneer de levensduur van de dakbedekking is bereikt. Wanneer jouw dak zijn levensduur heeft bereikt komt er een moment dat, na inspectie, totale dak renovatie aan te bevelen is. Het renoveren van jouw dak is vakwerk want de kwaliteit van de uitvoering van de dak werken bepaalt grotendeels hoe lang het nieuwe dak meegaat.

Een hellend dak behoort tot de meest voorkomende daken. Dat wil zeggen dat er ook volop opties zijn voor een geschikte dakbedekking. Bij hellende daken zijn er unieke mogelijkheden, maar ook beperkingen ten opzichte van andere soorten daken. Een hellend dak en dakpannen gaan uitstekend samen

Dakbedekking vervangen of aanbrengen

Jarenlang moet de bedekking van jouw dak de meest extreme weersomstandigheden trotseren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze na een tijd toe is aan vervanging.

Bij een nieuwbouwproject sta je best even stil bij de kenmerken van de verschillende dakbedekkingen. Afhankelijk van de stijl van je woning kun je bijvoorbeeld kiezen voor traditionele dakpannen of voor de strakke uitstraling van een leien dak! Heb je een plat dak, dan zijn er ook vele mogelijkheden!

Dakpannen

Een dakpan is er in 2 varianten, zo is er de betonnen dakpan en de keramische (klei) dakpan. De keramische dakpan wordt op een hoge temperatuur in de oven gebakken, terwijl een betonnen dakpan uit zichzelf uit hard.

Kleipannen

Dan is er ook nog verschil in vorm van de dakpan, zoals de holle dakpan en de platte dakpan. Elk type dakpan heeft weer zijn eigen voordelen en nadelen. Welk soort dakpan het beste geschikt is voor jouw dak, proberen we hier uit te leggen, zodat je precies het verschil tussen de verschillende soorten weet en de juiste dakpan kunt uitkiezen. Vraag vandaag nog offerte aan bij Totalworx voor uw dak werken.

Plat dak

Het is van belang om uw plat dak goed te beschermen tegen de diverse weerselementen, om de kwaliteit van een plat dak te waarborgen én de levensduur te verlengen. Bij een verouderd plat dak of bij schade die recent is ontstaan adviseren we om snel actie te ondernemen en het oude dak te laten vervangen. Zo voorkom je kosten die gepaard gaan met lekkage bij platte daken. Er zijn verschillende soort dakbedekking verkrijgbaar voor uw plat dak. Hoewel ze qua uiterlijk vaak veel op elkaar lijken zijn het toch andere materialen, die ook op een afwijkende manier worden aangebracht. Dit zijn de vier meest voorkomende soorten dakbedekking voor platte daken :

  • Bitumen
  • EPDM
  • PVC
  • Groen dak

Dakgoten

Een dakgoot moet perfect passen bij het dak op de woning of een ander type gebouw. dakgoten zijn doorgaans smalle constructies met een halfronde vorm of een bakvorm die neerslagwater en vuil op het dak op de juiste wijze afvoeren. Wanneer de dakgoot niet goed functioneert kan dit van invloed zijn op de kwaliteit van het dak, van het onderliggende gebouw of nieuwbouw en van de omgeving zoals de tuin.

Zink

Het standaard materiaal voor dakgoten is van oudsher zink. Toen dit materiaal in prijs steeg is men steeds vaker gebruik gaan maken van kunststof dakgoten . Door de stijging in kosten van aardolie en een daling van de kosten voor zink zien we nu weer steeds vaker zinken dakgoten. Neem vandaag nog contact op Totalworx, de specialist in dak werken.

 

Subsidies en premies voor dak renovatie en -isolatie in 2020

Ben je van plan om je dak te laten isoleren of renoveren? Dan kun je rekenen op ondersteunende maatregelen die jouw investering financieel interessant maken. Het loont dus zeker de moeite om na te gaan of je in aanmerking komt voor één van volgende subsidies en/of premies.

  • de Vlaamse renovatiepremie komt tussen voor werken aan het dakgebinte, de dakbedekking, de goten en de afvoer
  • premie voor dakisolatie uitgereikt door de netbeheerder, eventueel in combinatie met de totaalrenovatiebonus
  • gemeentelijke of provinciale premie voor dakisolatie, uitgereikt door de gemeente

Deze handige premiezoeker geeft je in één oogopslag een overzicht van de premies en subsidies die voor jouw situatie van toepassing zijn!

Reinigen & ontmossen

  • Mosvorming kan je dakbedekking poreus maken en zo lekken veroorzaken. Daarom is het belangrijk om je dak op tijd te laten reinigen en te laten behandelen met een extra beschermende coating.
  • Bovendien is een vervuild dak niet mooi. Je dak laten reinigen is niet duur en is snel gebeurd.

"Totalworx heeft jaren ervaring met dak werken en dak renovaties."

Wens je meer informatie neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies.